Strokovna ekskurzija na gorenjsko 2014

V soboto, 27. septembra 2014, se je 46 članic iz Gasilske zveze Ljubljana odpravilo na strokovno ekskurzijo proti Gorenjski.

Ob 8.00 smo se zbrale na Dolgem mostu in se z avtobusom odpeljale proti Kranju.

Ob 8.45 smo imele organizirani ogled manjšega dela starega Kranja in pa 1300 m dolgih Rovov pod starim Kranjem, ki so bili zgrajeni v letih od 1939 do 1944, za javnost pa so bili odprti šele leta 2008. To je v bistvu staro mestno protiletalsko zaklonišče, v katerem smo lahko občudovale čisto prave kapnike, razstavo zanimivih jamskih živali (tudi človeške ribice), mineralov in fosilov ter nekaj ohranjenih predmetov iz zaklonišča iz 2. svetovne vojne.

Ob 10.15 smo imele ogled Gasilsko reševalne službe Kranj, kjer so nam kolegi poklicni gasilci predstavili delovanje te službe ter nam temeljito razkazali njihova vozila in opremo v njih.

Ob 12.00 smo imele ogled izredno zanimivega Čebelarskega muzeja v Radovljici.

Nato nas je pot vodila proti mejnemu prehodu Predel, vendar smo v Jesenicah naleteli na prometno nesrečo. Cesta je bila zaprta za ves promet, a smo imele to srečo, da smo od poklicnih gasilcev iz Jesenic dobile posebno spremstvo gasilskega vozila, ki nas je po stranskih cestah popeljalo ven iz Jesenic, da smo lahko nadaljevale pot do našega končnega cilja, ki pa je bil Log pod Mangartom. Tik pred ciljem se nam je na avtobusu pridružil g. Igor Černuta, predsednik PGD Log pod Mangartom, ki nas je po kosilu odpeljal na ogled kraja, njihovega gasilskega doma ter nam doživeto predstavil dogajanje pred, med in po uničevalnem plazu leta 2000.

Na poti po kraju smo si ogledali tudi ogromno pokopališče padlih vojakov iz 1. svetovne vojne.

Nekje okrog 21:00 smo se srečno vrnile v Ljubljano.

Zahvaljujemo se Sabini Pokovec, predsednici Komisije za članice pri GZL, ki nam je ponovno organizirala izredno zanimivo strokovno ekskurzijo, polno presenečenj.

 

Pripravila: Simona Trojanšek, PGD Nadgorica

Foto: Suzana Močnik, PGD Nadgorica

Več o tem: http://www.pgd-nadgorica.com/home/index.php/176-clanice-gzl-ekskurzija-2014.html

 

Priponke:
Ni priponk.