Letovanje gasilske mladine PGD Šmartno ob Savi v Srbiji

GZ Beograd vsako leto, v času pravoslavnih velikonočnih praznikov, pripravlja letovanje za otroke srbskih osnovnih šol prve in druge triade. Letos je letovanje potekalo od 28. aprila do 4. maja 2016. Ker pa sta GZ Beograd in GZ Ljubljana pobrateni, so k sodelovanju povabili tudi društva GZ Ljubljana. In tako smo imeli čast, da smo se, kot prvo društvo GZL, udeležili letovanja in počastili še 40. obletnico sodelovanja obeh zvez.

Letovanje oz. kamp gasilske mladine zadnjih nekaj let poteka v kraju Rožanstvo na planini Zlatibor. Kraj je zelo prijeten in ponuja veliko možnosti za razne izlete in oglede. A mi žal letos z vremenom nismo imeli sreče in tako smo morali oglede znamenitosti pustiti za naslednji obisk.

Ker vožnja iz Ljubljane do Zlatibora traja slabih 9 ur, smo se odločili, da bomo na pot odšle (6 mladih gasilk in 2 mentorici) en dan prej in prvo noč prespale v Beogradu. V Beograd smo prispele pozno popoldan in lep večer smo izkoristile za sprehod do znamenite Ade Ciganlije. V četrtek smo po nekaj cestnih zapletih v zadnjem trenutku prispele v Gasilsko brigado Beograd, kjer so nas že čakali beograjski kolegi. Hiter pozdrav s prisotnimi, ena gasilska slika in že smo lovili avtobuse proti Rožanstvu.

Ob prihodu v Rožanstvo smo si najprej ogledali jamo Stopića, ki sodi med najlepše v Srbiji. Nato pa nastanitev v objektih Bela Breza, kosilo in že prvi sestanek odgovornih ter animatorjev oz. spremljevalcev o programu in poteku letovanja. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, zato smo morali aktivnosti prilagajati notranjosti objektov. Kampa se je udeležilo 72 otrok in 12 odraslih. Namen kampa je mladim predstaviti in jih poučiti o osnovah požarne varnosti oz. zaščite. Udeleženci kampa, razen nekaj izjem, se s to tematiko še niso srečali, saj niso vključeni v gasilska društva, zato je bilo za njih vse še bolj zanimivo. Predstavitve in vso gradivo je bilo napisano v cirilici, zato smo tudi mi imeli polne roke dela. Dekleta so z velikim zanimanjem spremljala predavanja in se ob tem uspešno učila cirilice.

Naš dan se je začel ob pol osmih z bujenjem, dvigom zastave, krajšo jutranjo telovadbo (če je vreme dopuščalo) in pa seveda zajtrkom. V dopoldanskem času smo imeli predavanja, v popoldanskem pa razne igre, tudi na temo predavanj. Zvečer pa tisto najboljše, disco za otroke in vsak večer druga tematika. Ker so bile aktivnosti na prostem zaradi dežja nemogoče, pa so vsak popoldan lahko uživali v notranjem bazenu. Svoje predhodno znanje so dekleta lahko pokazale pri vaji z vedrovko, pri prenosu vode in nenazadnje tudi pri trodelnem napadu brez sesalnega voda. Čeprav naša dekleta te vaje prej še niso izvajale, so pa pri tem večkrat opazovale člane in članice na vajah, se je to obrestovalo. Skozi vse dni predavanj, iger in vaj nas je spremljal tudi delovni zvezek, ki je vseboval vaje za ponovitev učne snovi, seveda tudi v cirilici. Ob koncu izobraževanja so otroci pisali teste za pridobitev čina gasilec. In naša ekipa je bila pri tem najbolj uspešna. Po vrnitvi v Beograd, v poznih popoldanskih urah, smo si ogledali še Gasilsko brigado Beograd, kjer imajo zanimiv manjši muzej gasilske opreme in pa zajeten vozni park vozil, ki so žal v slabšem stanju, kot večina gasilskih vozil v Sloveniji. Najmlajše vozilo v GB Beograd je staro 6 let, a pri tem moramo upoštevati da ima mesto Beograd cca 2 milijona ljudi, skoraj toliko kot cela Slovenija. Zadnji večer smo izkoristile za hitro vodeni ogled Beograda. Že naslednje jutro pa po zajtrku še hiter postanek v Gasilskem društvu Savski venac, slovo od navzočih in že smo bile na poti proti Sloveniji, kamor smo se vrnile okrog šeste ure zvečer in takoj nadaljevale z vajami za orientacijo gasilske mladine. Ob slovesu smo sklenile, da jih prav gotovo še kdaj obiščemo. Obenem pa si želimo, da bodo le našli potrebna finančna sredstva in se bo lahko njihova ekipa udeležila letovanja gasilke mladine GZL v Bohinju.

Letovanje je bilo nadvse uspešno. Deležne smo bile zelo toplega in odprtega sprejema, zanimivih pogovorov, iskrenih besed in veselja ob druženju, dekleta so stkala nove prijateljske vezi in si pridobila nova znanja. Hvala vsem in vsakemu posebej, ki so nam stali ob strani in omogočili, da smo se lahko udeležile tega srečanja (GZ Ljubljana, PGD Šmartno ob Savi, GZ Beograd, Ljubo Ilič, Dušan Ilič, sestre Usmiljenke, ki so nam nudile prenočišče in hrano v Beogradu ter cela ekipa učiteljev oz. animatorjev, ki so bili prisotni). Predvsem pa hvala dekletom, ki so Slovenijo in GZ Ljubljana zastopala s ponosom in nadvse uspešno ter hvala Katjuši Turk za sodelovanje in pomoč.

PGD Šmartno ob Savi; Tina Jež

Priponke:
Ni priponk.